KUZEY YARIM KÜRENİN KEMİRGENİ GELENGİ
Gelengi ya da Geleni sincapgiller familyasının yer sincabı oymağından gelir.Kuzey yarım kürede 38 çeşit türü vardır. 14-40 cm boylarında ve 4-25 cm kuyruk boyundadır. Koloni olarak yaşayan ve iki ayaklarının üstüne durarak etrafı gözetleyen bir canlıdır. Postlarında kürk vardır. Soğuk havalara karşı direnç sağlar.Genelde ekin tanelerini sevdikleri için ”tohum sever”(Spermophilus) olarak adlandırılır.
ORTA TÜRKÇE DÖNEMİNDE ADLANDIRILDI
Gelengi ve ya geleni kelimesinin kökeni keleni olup Orta Türkçe dönemindeki kelegü sözünden ortaya çıkmıştır. Orta Türkçe dönemine ait Divânu Lügati’t-Türk’te ”kelegü” şeklinde adlandırılır ve “geleni, tarla sıçanı soyundan bir hayvancık” olarak tanımlanır.
TRAKYA, ANADOLU VE TOROSLARDA YAYGINDIR
Literatürde ülkemizde üç ana dala ayrılarak isimlendirilmiştir:
- Spermophilus citellus (Avrupa gelengisi, Trakya gelengisi)
- Spermophilus xanthoprymnus (Anadolu gelengisi)
- Spermophilus taurensis (Toros gelengisi)
İç Anadolu Bölgesi’nde de oldukça sık görülen Gelengi, genellikle sincap ile karıştırılır. Aynı aileden gelselerde aralarında farklılıklar mevcuttur. Gelengiler Anadolu’nun bazı bölgelerinde görülmektedir. Ancak Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde kampüs içerisinde hem öğrencilerin ilgisini çekmiş, hemde üniversite yönetimi tarafından zarar görmemeleri için kampüs içerisinde trafik işaret ve işaretçileri ile dikkat çekilmiştir. Bir anda kampüs yaşamında popüler olan Gelengiler yapılan ulusal ve yerel haberlerle de gündeme gelmiştir.
ÜNİVERSİTELİLER SEMBOL HALİNE GETİRDİ
Kampüste öğrencilerin ilgi odağı haline gelen Gelengiler, yapılan fotoğraf sergilerinde etkinliklerde ve kampüs yaşamında sembol haline geldi. Kampüs dışı tanıtımlarda da kullanılan Gelengi için yakın zamanda maskot veya daha büyük organizasyonların yapılması bekleniyor.