TÜRKİYE’NİN ASTRONOTU BURSA’DAN ÇIKACAK!
200 Milyon Liralık bütçesi ile gündem oluşturan Gökmen Havacılık ve Eğitim Merkezi inşaatı sürüyor. Modern mimarisi ve uzay, havacılık alanında Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri olması ile uzun zaman gündemde kalacak gibi duruyor.
İLK ASTRONOT BURADA YETİŞECEK
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından ”Gökmen Projesi” olarak adlandırılan ve yapımı başlanan, Türkiye’nin ilk uzay temalı merkezinin inşaatı sürüyor. Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile 13 bin metrekare alanda yapımı devam eden Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi (GUHEM), bitirildiğinde Avrupa’da en iyi, dünyada ise ilk 5 havacılık ve uzay merkezinden birisi olacak. İçinde sergi,konferans ve eğitim merkezlerinin de olacağı alanda Türkiye’nin ilk astronotları yetiştirilecek.
MERKEZİN YAPIMININ BİR YIL İÇİNDE BİTMESİ BEKLENİYOR
150 interaktif düzenek, havacılık öğrenme ve uzay inovasyon merkezi ile dikey rüzgar tüneli gibi farklı eğitimlerin ve uygulamaların yer alacağı GUHEM’de ilk kat modern uçuş simülatörlerine ayrıldı. Uzay Katı olarak adlandırılan ikinci katta ise atmosfer olayları, güneş sistemi, gezegenler ve galaksilere ait eğitim merkezleri olacak. Bu katta bulunan yer çekimsiz ortam ile merkeze gelen ziyaretçilere uzay ortamı tecrübesi yaşatılacak.
BURSA UZAY MERKEZİ OLACAK
GUHEM yaptıkları proje ile Türkiye’nin ilk astronotunu kendi bünyelerinden çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca Bursa’nın uzay eğitim ve teknolojileri merkezi haline gelerek dünya çapında önemli bir yer edinmesini istiyorlar. Laboratuvar ve teknoloji eğitim merkezleri ile hem profesyonel araştırmacılara hemde öğrenci ve çocuklara yönelik eğitimlerle belirli bir uzay farkındalığı oluşturmakta amaçlarının arasında.