YOKSA AY’A GİDİLMEDİ Mİ?
Soğuk savaş yıllarında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği(CCCP) uzaya ilk roket fırlatan ve insan gönderen ülke olmuştu. Ancak Ay’a ayak basan ülke ABD olarak tarihe geçmişti. Dönemin bilim insanları ve Sovyet’ler bu iddiayı hep reddetmiş ve bir sinema efekti ile Ay’a ayak basma propagandası iddiasını ortaya atmıştı. Soğuk savaş bitene kadar da bu iddialar iki ülkeyi karşı karşıya getirmişti. Ancak çoğu Hollywood filminde de bu konunun işlenmiş olması ve 2000’li yıllarda bazı video oyunlarında da bu sahnelere yer verilmesi bir çok insan da soru işaretlerine neden oldu. Hatta komplo teorisyenleri Sovyet’lerin iddialarına yakın tespitlerde bile bulundular. İşte bu iddialara yenisi eklendi.
YouTube Streetcap1 kanalında yer alan bir video da Aralık 1972 yılında gerçekleştirilen Ay operasyonunun aslında gerçek olmadığı iddia edildi. İddia’ya göre astronotun vizöründen yansıyan görüntülerde Ay üzerinde sıradan bir elbise ile çekim yapan kameraman görülüyor. Bu görüntülere bakarak yer çekimsiz ortamda kameramanın nasıl dengede ve rahat durduğu sorgulanıyor. Ayrıca kameramanın kıyafetleri ile astronotun kıyafetlerinin benzerlik göstermediği de iddialar arasında.
Sosyal paylaşım sitesi YouTube’da ortaya atılan iddia sosyal medya üzerinde gündem oldu. Eugene Cernan ve Harrison Schmitt’in Ay’da 22 saat geçirdiği görev çekilen videoları izleyen komplo teorisyenleri tarafından 6. ve son görevin gerçek olmadığını ve sette çekildiğini iddia etmelerine neden oldu.
1969 yılında Ay yolculuğu sırasında sürekli gündeme gelen ”Ay’a ayak basılmadı ABD dünyayı kandırıyor” tezi tekrar ortaya atılmış oldu. Astronot Cernan’ın kaskındaki vizörden yansıyan görüntüler mercek altına alınıyor. Videoda uzun saçlı ve kışlık ceketli bir şahıs göründüğü iddia ediliyor.
53.000 kişinin izlediği video hakkında yorum yapan YouTube kullanıcısı fotoğrafın ilginç gözüktüğünü ve kareyi dondurarak yazılım araçları ile incelediğini böylece astronot kostümü giymeyen bir figür gördüğünü iddia ediyor ve soruyor ”Yani biz aslında Ay’a çıkmadık mı?” fotoğrafta görünen şahsın set elemanı ve kameraman olduğu yönündeki iddialara ise henüz NASA’dan bir açıklama gelmedi.